Krizin çözülmesi için Mali yönetiminin başkanlık ve genel seçim için yol haritası ortaya koyması istenirken, her türlü terörün, aşırılığın ve tarihi mekanlara zarar verilmesinin kınandığı belirtildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Suriye konusundaki girişiminin desteklendiği belirtilen bildiride, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır, Suriye konusunda 4’lü iletişim grubu oluşturmaya davet edildi.
4’lü iletişim grubunun “Suriye topraklarının bütünlüğü, Suriye krizinin bütün taraflarıyla kapsamlı diyaloğa girilmesi ve diyaloğa katılan İİT’e üye ülkelerin çabalarına karşılık verilmesi konularına” yoğunlaşması istendi.
Bildiride Türkiye, İran ve Mısır‘ın Kahire’de dün gerçekleştirdiği 3’lü zirveye işaret edilerek, dünkü toplantılarda 4’lü iletişim grubu için girişimlerin başlatıldığı belirtildi.
BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi’nin girişimlerinin halen desteklendiği vurgulanan bildiride, “Suriye’deki şiddet olaylarının bir an önce sonlandırılması” çağrısında bulunuldu.
Bildiride ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Suriye’de yaşanan krizdeki sorumluluğunu üstlenme çağrısı yapıldı.
Filistin
Filistin konusuna da geniş yer verilen kapanış bildirisinde, Kudüs kentinde acil ihtiyaç sahibi sektörlerin finansmanını sağlamak için bağışçıların katılacağı bir konferans düzenlenmesine karar verildiği belirtildi.
Konferansın tarihinin belirlenmesi için görüşmelerin kısa sürede başlatılacağı bildirildi.
Bildiride ayrıca, Filistin’e maddi yardım sağlanması için finansal güvenlik ağı kurulmasına karar verildiği ve birçok Müslüman ülkenin bu ağa katılmaya hazır olduğu kaydedildi.
İsrail‘in Batı Şeria’da inşa ettiği Yahudi yerleşim yerlerinin İslam Zirve Konferansının odak noktası olduğu, siyasi ve hukuki düzeyde ele alınması gerektiği kaydedildi.
Filistin’in BM’ye üye olmayan gözlemci devlet statüsü almasının ardından Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin yarım milyona ulaştığı belirtildi.